Grill gazowy – jak działa i dlaczego warto na niego postawić?
Sezon wiosenny i letni sprzyja grillowaniu, które w Polsce uważane jest nie tylko za świetną okazję na spożycie pysznych grillowanych potraw, ale też możliwość spędzenia czasu w miłym towarzystwie. Do grillowania coraz częściej wybierane są grille gazowe, zapewniające świetny smak potraw i dużą wydajność, bez dumy i smrodu. Zobaczmy, jak działa grill gazowy i dlaczego warto postawić na takie urządzenie.
Jak działa grill gazowy?
Grill gazowy charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest zasilany gazem z butli gazowej. W zależności od modelu znajdziemy grille, które są zasilane butlą stojącą swobodnie na zewnątrz po odpowiednim podłączeniu oraz grille wzbogacone o szafkę, w której można schować butlę, co wpływa na walory estetyczne urządzenia. Dużą zaletą grilla gazowego jest wydajność, ponieważ na jednej butli taki grill może pracować nawet do 20 godzin.
Kolejną korzyścią z wyboru grilla gazowego, jest szybkość rozpalania. Większość urządzeń posiada elektroniczne zapalniki, które bardzo szybko rozpalają palniki, co znacznie redukuje czas grillowania (w przypadku grilla węglowego samo rozpalanie grilla zajmuje dużo czasu). Opcja szybkiego uruchomienia grilla pozwala na wygodne grillowanie niezależnie od pory roku i warunków atmosferycznych.
Jaki gaz do grilla gazowego?
Do zasilania grilla gazowego można wykorzystać gaz z butli od Amerigas. Marka wyróżnia się tym, że oferuje butle gazowe idealne do wykorzystania mobilnego, w tym do grilla gazowego. Odpowiednio zabezpieczona butla z nowoczesnym systemem łatwego przyłączania i odłączania sprawi, że grillowanie w gronie przyjaciół lub rodziny będzie jeszcze bardziej komfortowe.
Do grilla gazowego można wykorzystać gaz z butli 11 kg. Jedna taka butla powinna starczyć na kilka, a nawet kilkanaście sesji grillowych. Oprócz łatwego uruchamiania i gaszenia grille gazowe wyróżniają się też łatwością czyszczenia i pozwalają na uzyskanie naturalnego smaku potraw bez charakterystycznego „swądu”.